Fotografieworkshops

Workshop op maat

Wil je voor een feestje, event, bedrijfsuitje, fotoclub, school een leuke activiteit met fotografie? Dan ben je hier op het juiste adres. Sinds 2000 verzorg ik workshops op maat.

Straatfotografie

Voordat we de straat op gaan krijg je theorie over plan van aanpak. We gaan een reportage maken of een serie. Het hoeft niet per se over mensen te gaan, je kan je ook richten op details in de stad. Je krijgt tips hoe je foto’s van vreemde mensen maakt. Deze workshop kan op verschillende locaties gegeven worden.

Documentaire fotografie

De eerste helft van de dag bestaat uit theorie over storytelling, kracht van het beeld en hoe je impact geeft aan het beeld. Daarna gaan we naar buiten en maken we een kleine serie. Deze foto’s worden besproken in de les.

Workshop Nieuw Project

Je wilt een nieuw project beginnen en je hebt geen flauw idee wat of juist teveel ideeën en je kan niet kiezen. Deze workshop kan zowel 1-op-1 als in een groep gegeven worden.

Portret op locatie of in de studio

Op locatie werken we met daglicht en een reflectiescherm. In de studio met theaterlicht zodat iedereen kan meedoen. We leren je alles over contrasten en schaduwen. Hoe je het model optimaal kan uitlichten. Ook krijg je tips hoe je het model regisseert.

Met licht en "point of view" kan je het model mooi, lelijk, lief, gemeen, dominant of zakelijk maken. Deze technieken worden veel gebruikt in films. In deze workshop kan je leren hoe dat werkt.

Wilt u toch liever met flitsers werken, dan hebben de deelnemers een flitsaansluiting (voor een flitsschoentje) nodig. Met flits kan niet iedereen tegelijk fotograferen.

Nachtfotografie

Geschikt voor mensen die een spiegelreflex- of systeemcamera hebben en kunnen werken op de manuele functies.

Als het donker is maken we foto’s van bewegende voorwerpen met lange sluitertijden. Deze workshop is leuk om te doen in de stad met trams of de op kermis. De pier in Scheveningen is ook een mooie locatie met het reuzenrad. Of tijdens Kerstmis als er veel lichtjes zijn. In de zomer is deze workshop minder geschikt, omdat het lang licht blijft. Het kan wel als de deelnemers een ND filter hebben. Naast een spiegelreflex- of systeemcamera heb je ook een statief nodig. Ik heb ongeveer 10 statieven te leen.

Foto’s afdrukken of fotogrammen maken in doka

Leer foto’s afdrukken (printen) in de doka (een donkere kamer met rood licht). De foto’s op een strookje druk je af met licht uit een vergroter op papier. Dit papier gaat vervolgens in 3 baden met chemicaliën. Het resultaat is een zwart-wit foto op fotopapier. We hebben 6 vergroters. Het is mogelijk om een vergroter te delen. Het is ook mogelijk om fotogrammen te maken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotogram). Een fotogram is een afdruk van een voorwerp dat in de doka direct op het fotopapier is gelegd en vervolgens belicht. Meer informatie in deze link.

Point of view

De deelnemers krijgen opdrachten om foto’s te maken. Er is een heldere uitleg bij hoe je de foto’s kan maken. Alle foto’s worden besproken op een scherm met eventueel een winnaar. Je zult merken dat je met verrassende resultaten komt die je niet had verwacht. Geschikt voor camera of telefoon.

Basisprincipes voor compositie en fotografie

De deelnemers krijgen een duidelijke uitleg met voorbeelden over compositie en fotografie-effecten. Na de uitleg gaan ze zelf aan de slag en de foto’s worden gezamenlijk besproken. Geschikt voor camera of telefoon.

Kijk ook bij fotospeurtocht

Het is mogelijk om workshops te volgen in samenwerking met andere kunstenaars.

Prijzen:

  • Fotografie docent voor bedrijven: 450 euro per dagdeel, 650 voor hele dag ex BTW
  • Reiskostenvergoeding, alleen buiten Den Haag en in overleg
  • Gebruik studio en/ of apparatuur in overleg. Hapjes en drankjes altijd inclusief bij gebruik studio.