Over ons

De stichting Keep the Moment wordt geleid door Barbara en een onbezoldigde, onafhankelijke Raad van Toezicht. We werken samen met andere partijen en vrijwilligers per project. Wij hebben geen financieel oogmerk  en willen op de eerste plaats projecten doen waar we in geloven. Het gaat ons voornamelijk om projecten die de maatschappelijke solidariteit bevorderen.

De stichting is een officieel goed doel met een zogenoemde ANBI-status, dus donaties zijn –onder voorwaarden– belastingaftrekbaar.

Raad van Toezicht: Robert Heinsch, Freija van Duijne en Sabah Boustani

Gastdocent en techniek: Michiel Cohen Jehoram

Barbara Smeenk is de oprichter en directeur van Keep the Moment. Daarnaast is ze fotograaf, filmmaker en kunstenaar. In haar werk als kunstenaar verdiept zij zich in verschillende culturen. Ze onderzoekt hoe identiteit en beeld elkaar beïnvloeden. Veel van haar werk gaat over het (zelf)beeld dat men door de verhalen over het land van oorsprong heeft.

Barbara heeft meer dan 30 jaar ervaring met fotografie, film en animatie en geeft hier ook les in. Ze heeft veel kennis van beeldtaal en kan daar gepassioneerd over vertellen. In 2012 heeft ze Keep the Moment opgericht, een internationale school voor fotografie. Barbara groeide op in Turkije en Oman. Ze geniet van de vele culturen samen daarom organiseert ze projecten om mensen van verschillende afkomst met elkaar verbinden. Voor haar is beeld een ideale manier om te communiceren. Ze helpt haar leerlingen hun eigen visuele handtekening te vinden. In december 2019 heeft ze een stichting opgericht om door middel van kunstprojecten maatschappelijke thema’s te visualiseren.

 

Freija Van Duijne is toekomstverkenner met grote interesse voor welzijn van mensen, natuur en eigenlijk alles dat leeft. Freija is toegetreden tot de Raad van Bestuur, omdat ze gelooft dat je via kunst een verschuiving in de denkwereld kan maken. Ze vind het belangrijk dat mensen en kinderen op de hoogte zijn van het effect van hun gedrag op de toekomst en welke mogelijkheden er zijn om bij te dragen aan een betere toekomst. Via deze stichting kan ze Barbara inspireren en ondersteunen met haar projecten. Freija is zeer creatief en werkt graag samen met kunstenaars wanneer een bedrijf een toekomstverkenning nodig heeft. Barbara heeft ook als kunstenaar meegewerkt met een aantal toekomstverkenningen georganiseerd door Freija. Op dit moment tekent ze en schildert ze zelf ook voor haar toekomstverkenningen, omdat beelden het denkproces versnellen en een verschuiving teweeg brengen.

 

Robert Heinsch was een van de leerlingen in de eerste fotografieklas die Barbara in het Engels gaf, nog voordat de fotografieschool bestond. Daarna heeft hij nog een aantal cursussen gevolgd bij KTM. Hij was nauw betrokken bij de start van de Internationale fotografieschool Keep the Moment. Nu deze school een stichting is geworden, geeft hij zijn support opnieuw. Voor Robert is fotografie belangrijk om inspiratie te krijgen en je op te laden. Hij is professor in Internationaal Recht. Hij begeleidt en inspireert dagelijks jonge, bevlogen mensen die de wereld rechtvaardiger willen maken. Door zijn werk ziet hij helaas dagelijks de gruwelijkheden van de oorlog, daarom houdt hij er nog meer van om de schoonheid van het leven te vangen in fotografie. Robert heeft meegedaan met het Algerije Project van Keep the Moment, een samenwerking met fotografieschool Studio 21 in Algerije.

 

Sabah Boustani heeft bij Keep the Moment bijna alle cursussen gedaan en ging mee met de fotografiereizen naar Marokko en Rusland. Ze deed mee met het kunstproject “Social Responsibility” in Marokko. Op dit moment volgt ze de studie Culturele Wetenschappen. Ze is toegetreden tot de Raad van Toezicht, omdat ze haar steentje wil bijdragen om de wereld mooier, toleranter en rechtvaardiger te maken. Ze gelooft in de kracht van het beeld.

 

Miggel Cohen Jehoram is superhandig, hij kan eigenlijk alles. Dankzij Michiel is de studio een multifunctionele ruimte voorzien van technische mogelijkheden. Hij is gastdocent bij de lessen waarin meerdere flitsers worden gebruikt op locatie. Hij legt aan de leerlingen uit hoe de flitser en belichting werken. Ook met technisch moeilijke fotografie-opdrachten is hij van de partij en komt met briljante oplossingen om het mogelijk te maken.

 

Missie en Visie

Iedereen kent de foto die Nick Út op 8 januari 1972 maakte in Vietnam. Het beeld ging de wereld over en kantelde het verloop van de Vietnamoorlog. Een goed beeld zegt meer dan duizend woorden. Beeldtaal is een universele taal die – meer dan woorden – kan verbroederen, inzichten en ideeën kan overbrengen. Door beelden kunnen mensen die elkaars taal niet verstaan elkaar toch begrijpen.

Beelden spelen een steeds grotere rol in moderne communicatie. Vergelijk maar eens een krant van dertig jaar geleden met een krant van vandaag. De standaardregel voor een effectieve website is dan ook: sprekend beeld, weinig tekst.

Het ‘vangen’ van beelden, het maken van beelden is dus ongelooflijk belangrijk. Maar een goed beeld met zeggingskracht maken, dat is een kunst. Verhalen vertellen met beelden, maar ook beelden goed leren ‘lezen’ is een kunst. Want krachtige beelden, zoals de foto van Nick Út komen meteen binnen, maar veel boodschappen blijven doorgaans in het beeld verborgen. Dat is niet nodig, en ook niet wenselijk in een tijd waarin steeds meer via beelden wordt gecommuniceerd. Keep the Moment helpt mensen met de kunst van het beelden ‘lezen’ en het ‘beelden vangen’ door middel van fotografie eigen te maken.

Keep the Moment reikt handvatten aan om beelden sneller te kunnen analyseren, en het eigen verhaal visueel te maken.

In een rijke en diverse samenleving als de Nederlandse is veel behoefte aan een gemeenschappelijke taal waarin mensen elkaar kunnen begrijpen, elkaars verhaal kunnen vertellen.

Keep the Moment heeft een missie: de waarde van de universele beeldtaal vergroten voor zoveel mogelijk mensen.

- Karel Feenstra -

 

Lidmaatschappen:

Wereld Natuur Fonds: Behoud van wilde dieren

Natuur Monumenten: Behoud van natuur in Nederland