Mijn plek in Suriname

In de periode 2006 t/m 2008 heb ik aan het project “mijn plek in Suriname" gewerkt. Zowel in Suriname als in Nederland heb ik geïnterviewd, gefilmd en gefotografeerd.

Het begon met een fotoproject in 2006 met Ingeborg Denessen “kinderen tussen verbeelding en werkelijkheid”. Op een basisschool in Transvaal interviewden we kinderen die nog nooit in Suriname zijn geweest maar daar wel oorspronkelijk vandaan komen. In Suriname vroegen we aan kinderen om hun omgeving te fotograferen, plekken die speciaal voor hun zijn. De foto’s zijn geplakt in een groot fotoboek. Dat fotoboek ligt op een houten schoolbankje met een koptelefoon. Uit de koptelefoon zijn de teksten van de kinderen uit Nederland te beluisteren. Het schoolbankje is zo groot dat en volwassenen zich weer kind voelt met bungelende benen.

2008 ‘Mijn plek in Suriname’ is een foto/filminstallatie met geluid. Het is vertoond in Zaal 5 van het Haags Filmhuis en in de andere ruimtes waren foto exposities. Er stonden artikelen hierover in Algemeen Dagblad, Den Haag Centraal en De Ware tijd (Suriname), Het is geëxposeerd in het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo.

 

TipTip

In 2007 heb ik een film gemaakt over Surinaamse kunstenaar George Struikelblok met zijn landschapsinstallatie “TipTip”. TipTips zijn slippers gemaakt van een plankje hout en een oude fietsband. Deze slippers zijn meegenomen door Javanen naar Suriname. De landschapsinstallatie van George Struikelblok is een ode aan de cultuur van Javaanse immigranten.

‘TipTip’ is vertoond op IDFA flies T(r)opics in Paramaribo, Ruang MES filmfestival in Yogyakarta, Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam en Gemak in Den Haag.

 

Indiase Dans: Window of Appearance

In 2008 filmde ik in opdracht voor Culturalis een film over Indiase dans met westerse choreografie van Joan van der Mast. Deze film is op een groot scherm vertoond als achtergrond voor de live dans, zodat zelfs in een grote zaal de nuance van de bewegingen uitvergroot te zien zijn.

Het is vertoond in Het Lucent Danstheater, Korzo theater en Haags Filmhuis.

 

Ondertussen fotografeerde ik in Den Haag feesten waar Surinamers traditionele kleding dragen. Het viel me op dat mensen geboren en getogen in Nederland, niet alleen de cultuur van hun ouders vereren maar juist ook de cultuur van hun voorouders in leven houden door middel van kunst, muziek en dans. Voornamelijk culture expressie uit India, Java, Afrika en van de inheemse Indianen uit Suriname.

Daarna heb Marcel Pinas gefilmd in Mali, Afrika, een zoektocht van een Surinaamse kunstenaar op zoek naar zijn culturele identiteit. In 2009 werd het cultureel centrum Stichting Kibii in Moengo opgericht door Marcel Pinas in het binnenland van Suriname. Ik heb de oprichting gefilmd en mensen geïnterviewd over kunst. Samen met Anneke heb ik fotografie workshops gegeven in kleine dorpjes midden in het oerwoud, alleen bereikbaar per boot en in Moengo.

Van al deze films en fotoprojecten heb ik een installatie gemaakt in het Haags filmhuis met de titel “Mijn plek in Suriname” en Marcel heeft in deze installatie een kunstwerk geplaatst over het culturele erfgoed van Ndyuka-cultuur.

Tijdens het werken in Suriname viel het mij op dat voor de meeste Surinamers een tocht naar het oerwoud vele malen ongewoner is dan naar Nederland reizen. Graag wil ik dit in een volgend project onderzoeken.