Identiteit in Beeld

Documentairemakers en kunstenaars maken met elk nieuw project een nieuw verhaal. Wie we zijn en waar we naartoe gaan is daarin heel belangrijk. Vanuit deze gedachte is dit project ontstaan.

Het nadenken over welke onderwerpen belangrijk voor je zijn geeft richting aan leven. De mens handelt naar wat zij zich voorstelt.

We verzamelen plaatjes die kenmerkend zijn voor onze identiteit. Van deze plaatjes maken we een collage, die we compleet maken met teksten en tekeningen. Vanuit deze collage gaan we onze eigen identiteit onderzoeken. Je zoekt uit wat echt belangrijk is voor je, onder andere welke interesses en motivaties je hebt. Dit doe je met behulp van oefeningen, die stukje bij beetje je meer inzicht geeft.

Wat benadruk je en wat laat je weg? Welke volgorde kies je en hoe ga je het presenteren? Hoe zet je iets in beeld met welke technieken? Deze vragen worden behandeld. Je krijgt duidelijke opdrachten en theorie om mee aan de slag te gaan. In 2 x 2 uur leer je hoe je dat kan doen. Je krijgt eenvoudige oefeningen die je inzicht geven en hoe je het kan vormgeven. Daarna verzamel je plaatjes thuis en vul je tijdens de laatste 2 lessen de collage in.

Veel mensen in deze tijd zijn niet meer eenduidig. We hebben meerdere nationaliteiten, functies en rollen. We onderzoeken (voor)oordelen, clichés en typerende kenmerken van groepen en die van ons zelf. We bevragen, lezen ons in en discussiëren. Uiteindelijk gaat het niet om de uiterlijke kenmerken die in je paspoort staan maar om wat je belangrijk vindt en welke waarde je tot uitdrukking brengt. Je vindt overeenkomsten en verschillen met andere mensen, maar dan op een diepere laag. Je ontdekt talenten. Met beeld kan je een veelzijdig antwoord geven met de juiste accenten.

Wil je mee doen aan dit project? Neem dan contact met mij op.