Crossed-Visions met Algerije

De fototentoonstelling “Crossed Visions on Europe and Northern Africa” is een fototentoonstelling georganiseerd door stichting FONDEMA van het jaar 2013 tot 2016, in samenwerking met de fotoscholen ‘Keep the Moment’ uit Den Haag en ‘Studio Ecole 21’ uit Algerije.

“Crossed Visions on Europe and Northern Africa” brengt door middel van fotografie de culturele verschillen en overeenkomsten tussen Europa en Noord–Afrika naar voren.
Meer specifiek, is “Crossed Visions on Europe and Northern Africa” gericht op Nederland en Algerije en is in wezen een blik op de verschillen in perceptie tussen de westerse en Arabische cultuur. Historisch gezien hebben de twee regio’s verschillende tradities en diverse elementen vanuit hun cultuur, zoals voedsel, taal en kunst uitgewisseld. Dit resulteerde in unieke verschillende culturen met toch veel gemeenschappelijke kenmerken.

De tentoonstelling presenteert 12 thematische verhalen afkomstig van fotografen van ‘Studio 21 Ecole’, uit Algerije, en fotoschool ‘Keep the Moment’, uit Nederland. De foto’s vertegenwoordigen de identiteit van de verschillende culturen, waarbij de fotografen op zoek zijn gegaan naar sporen van het cultureel erfgoed van beide landen.
Elk verhaal daagt het publiek uit om anders naar zijn of haar eigen cultuur te kijken, waardoor er aandacht komt voor elementen die eerder onopgemerkt bleven en er met ander oog naar de eigen cultuur gekeken kan worden.

Deze reizende expositie was tussen 2014 en 2016 te zien op verschillende plekken. In Algerije is het vertoond in Centre Culturel Kateb Mustapha (geopend door de Nederlandse Ambassade), diverse universiteiten, Studio 21 en op nationale tv in Algerije (zie YouTube films). In Nederland is het vertoond in de Bakkerwinkel, geopend door de ambassadrice van Algerije, vergezeld door de ambassadeur van Egypte en Libië. Daarna is het doorgereisd naar het Koorenhuis en Hogeschool Rotterdam. Rondom de exposities waren er lezingen en workshops georganiseerd.

“By engaging the photographers to experience and explore their perceptions on another culture in their surroundings and sharing them to the public, this project aims to engage the community of Den Haag and Algiers to learn about each other's culture through the art of photography.” 

Credits:

De Haagse Brug: sponsor expositie

Karina Rinaldi-Doligez: Cultureel Project Manager en Fondsen schrijver voor Fondema

Barbara Smeenk: Bedenker van het project, begeleider van de fotografen van Keep the Moment

Fatihaoff Ferrah: Begeleider fotografen van Studio 21

Elizaveta Shurlyndina: PR- en communicatiemanager Fondema

Paola Andrea Muñoz: Speciale Dank

Fotografen van Keep the Moment: Luisa Maria, Anna Golubeva, Carmen Morlon, Matthew Morris en Robert Heinsch.

De fotografen die meededen aan dit project hebben eerst meerdere cursussen gevolgd bij Keep the Moment.

Youtube links en video's:

Voor de kunst: voor de kunst-crossed visions

Expositie Algerije: expositie

Interview TV (Franstalig): Channel Algiers

Interview TV (Franstalig): Interview Algiers

Algerijnse promotiefilm: Studio Ecole